حمل و نقل دریایی؛ حمل بار به سراسر دنیا همراه با بیمه کالا هانزا | transemartlogistics

حمل و نقل دریایی؛ حمل بار به سراسر دنیا همراه با بیمه کالا هانزا | transemartlogistics

این نوع بارنامه به معنی آن است که کالایی در انبار کشتی جا نشده و روی عرشه قرار دارد. بنابراین ممکن است بنا به ماهیتی که دارد در طول مسیر تا رسیدن به مقصد آسیب ببیند. برای دریافت اطلاعات بیشتر و اعلام نرخ با کارشناسان ما در شرکت اطلس کارگو تماس حاصل فرمایید.

روش کراس استافینگ (Cross Stuffing)

این روش‌ها و اصطلاحات حمل و نقل دریایی را در ادامه بررسی کرده‌ایم. حمل و نقل دریایی یکی از بزرگ‌‌ترین صنایع جهان است که تعداد کارکنانش به چند میلیون نفر می‌رسد. قدمت حمل بار با کشتی به صدها سال پیش بازمی‌گردد و هنوز انتخاب اول بسیاری از کسب‌وکارهای بین‌المللی است. تقریباً 80 درصد از تجارت بین‌المللی از طریق دریا و اقیانوس انجام www.transemartlogistics.com می‌شود.

مقررات زدایی در کشورهای صنعتی به ویژه آمریکا در رشد شرکت های بزرگ لجستیکی در قلمرو تجارت جهانی تاثیر داشته است، از جمله لغو الزام به اعلام علنی تعرفه های کشتیرانی. در این روش محموله به مقصد یا کشور واسطه ی دیگری منتقل شده و پس از آن به روش هوایی یا زمینی به مقصد اصلی بارگیری می شود. کشتی‌های کوچک‌تری که در میان رودخانه‌ها و سایر مسافت‌های کوتاه کار می‌کنند؛ اغلب دارای رمپ‌های داخلی هستند.

خدمات باربری تهران:

تعریف ساده حمل و نقل ترکیبی، عبارت از انتقال محموله با وسایل نقلیه گوناگون شامل کشتی، هواپیما، قطار، کامیون و … است. در برخی از بندرها شرایطی وجود دارد که تخلیه و بارگیری مستقیم را با محدودیت مواجه می‌کند. برای مثال در شرایطی که کشتی باری بسیار بزرگ است و بندر مورد نظر ظرفیت لازم را برای پهلو گرفتن آن ندارد، لازم است بار در بین مسیر از کشتی بزرگ به کشتی‌های کوچک‌ترین انتقال یابد که می‌توانند در بندر پهلو بگیرند. امروز با به‌کار‌گیری دانش‌ها، تجربیات و فناوری‌های گوناگون می‌توان روش های حمل دریایی را از ایمن‌ترین روش‌ها دانست. البته نیاز است اصول و قواعد خاص آن با جدیت رعایت شود تا رضایت کافی و نتیجه لازم گرفته شود. هنگامی که انتقال کالا ها و یا غیره به وسیله کشتی ، قایق و یا هر شناور دیگری از طریق دریاها ، اقیانوس ها ،دریاچه ها ، کانال ها و رودخانه ها انجام می‌گیرید ، حمل و نقل دریایی صورت گرفته است.

  • همان‌طور که در ابتدای مطلب گفتیم، همه کشورها به آب‌های آزاد دسترسی ندارند.
  • این روش انتقال کالا و مواد اولیه امنیت بالایی دارد و هزینه‌ آن نیز کاملا مقرون‌به‌صرفه است.
  • از روش ترانشیپ همچنین در رابطه با کشورهای تحت تحریم استفاده می‌شود.
  • در این صورت حمل بار دریایی به‌صورت اشتراکی و گروپاژ تا مقصد و بندرگاه مشخص صورت می‌گیرد.
  • حمل و نقل دریایی معایبی نیز دارد که مهم‌ترین آن‌ها زمان طولانی برای جابه‌جایی کالاست.

حمل و نقل با کشتی از نظر سرقت یا سوانح غیر‌منتظره امنیت فوق‌العاده‌ای دارد. ایران ، شامل خطوط دریایی زیادی است و بخش قابل توجهی از حمل و نقل بین المللی ، از طریق این روش صورت می گیرد. سالانه ترابری دریایی به کشورهایی مانند هند ، قطر و عمان ، سهم زیادی از ترابری دریایی در ایران را به خود اختصاص داده اند.